Ceny ropy mierne klesli, trhy čakajú na vývoj situácie na Cypre

21.03.2013 Celý región

Singapur (TASR) - Ceny ropy dnes mierne klesli. Podľa obchodníkov hlavnou príčinou je zrejme protipohyb po stredajšom (20. 3.) miernom oživení. Trhy s napätím očakávajú, či sa Cypru podarí nájsť riešenie jeho finančnej krízy, informovala agentúra AP.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes o 7.59 SEČ predával po 93,08 USD (71,90 eura). To je o 42 centov menej ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. V stredu vypršal aprílový kontrakt na WTI, ktorý posilnil o 80 centov a uzavrel na 92,96 USD za barel. Májový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 22 centov na 108,50 USD/barel.
Nervozita v Európe sa zvýšila od utorka (19. 3.), keď cyperský parlament odmietol odvod z bankových vkladov. Cyprus musí nájsť 5,8 miliardy eur. To má byť totiž jeho príspevok k záchrannému balíku a je to podmienka, aby štáty eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) poskytli Cypru finančnú pomoc vo výške 10 miliárd eur.
Cyprus sa bez finančnej pomoci dostane do platobnej neschopnosti, banky v krajine skolabujú a krajina možno bude nútená odísť z eurozóny.
Náladu na ropnom trhu podporil pozitívny vývoj ázijských búrz, rovnako ako očakávania ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v Japonsku.
 

Vyberte región